Alles wat je moet weten over Canvas

Canvas – het is veilig om aan te nemen dat de meesten van ons dit woord op een bepaald moment in ons leven zijn tegengekomen. Kijk om u heen en u vindt kleding, accessoires en woonaccessoires die van dit materiaal zijn gemaakt. Terwijl ik dit blog schrijf, tel ik het aantal afdrukken op doek dat de muren van mijn kantoor bedekt, met mijn favoriet de canvas wereldkaart. Of het nu gaat om je nieuwe conversatieschoenen, die tas die je hebt opgehaald van een weekendmarkt of je laatste kunstaankoop, canvas lijkt overal te zijn. Het woord ‘canvas’ is afgeleid van de 13e eeuwse Anglo-Franse canevaz en de Oud-Franse canevas. Dit kunnen afgeleiden zijn van het Latijnse cannapaceus dat “gemaakt van hennep” betekent en dat afkomstig is van de Griekse cannabis. Een extreem duurzaam geweven doek, doek leent zich voor verschillende toepassingen. Dus wat is canvas? In deze blog komen we meer te weten.

Waar is canvas van gemaakt?

Vroeger werd canvas gemaakt van linnen, een stevige bruinachtige stof. Modern canvas is meestal gemaakt van katoen of linnen, samen met polyvinylchloride. Linnen is bijzonder geschikt voor het gebruik van olieverf. In het begin van de 20e eeuw kwam het katoenen doek, vaak aangeduid als “katoeneend”, in gebruik. De katoeneend, die meer rekt en een gelijkmatig, mechanisch vlechtwerk heeft, biedt een economischer alternatief. Met de komst van acrylverf is de populariteit en het gebruik van katoenen eendendoek sterk toegenomen.

Wat is de oorsprong en geschiedenis van het doek?

In de 16e eeuw, tijdens de Italiaanse Renaissance, werd canvas op grote schaal gebruikt. Venetiaanse schilders wilden vooral graag met doek werken omdat het gemakkelijker te gebruiken was in een vochtige omgeving dan fresco’s, die niet goed droogden, of houten panelen, die vocht absorbeerden en beschadigd raakten. Gezien het feit dat doek werd gebruikt om zeilen te maken, was het materiaal ook gemakkelijk verkrijgbaar en goedkoop.

Een andere reden voor de populariteit van het doek was dat het grotere afmetingen toeliet en gemakkelijk te vervoeren was, omdat het licht van gewicht was en gerold kon worden. In tegenstelling tot hout was het ook minder gevoelig voor kromtrekken en scheuren. De Spanjaarden volgden in de voetsporen van de Italianen door de kunst van het doek op te nemen. Het iconische schilderij Las Meninas van Diego Velázquez wordt gedomineerd door een groot doek aan de linkerkant van het schilderij, wat bewijst dat het doek zelfs geschikt was voor koninklijke doeleinden. In de 17de eeuw verspreidde het doek zich over heel Noord-Europa en verving het de panelen als overheersende drager van de schilderijen, een trend die vandaag de dag nog steeds voortduurt. Kunstenaars hebben het gebruik van het doek uitgebreid tot alles, van acrylverf en borduurwerk tot fotodoekprints.

Een van de meest opvallende verschillen tussen de moderne schildertechnieken en die van de Vlaamse en Nederlandse schilders is de voorbereiding van het doek. De ‘moderne’ technieken maken gebruik van zowel de textuur van het doek als die van de verf zelf. Renaissancekunstenaars namen maatregelen om ervoor te zorgen dat geen enkele textuur van het doek doorkwam. Dit vereiste een tijdrovend proces van gelaagdheid van het ruwe doek met loodwitte verf, vervolgens het polijsten van het oppervlak en vervolgens het herhalen van het proces. Het eindproduct had weinig gelijkenis met stof, maar had een glanzende, email-achtige afwerking.

Canvas kan ook worden geprint met behulp van offset of gespecialiseerde digitale printers voor het maken van canvasafdrukken. Dit proces van digitale inkjetdruk wordt Giclée genoemd. Na het printen kan het doek om een spieraam worden gewikkeld en worden tentoongesteld.

Lees ook: Waarom zou je aan een goed doel moeten doneren?