Dingen die je moet weten over elektrische vloerverwarming

Wat is elektrische vloerverwarming? Stralende verwarmde vloeren bestaan al sinds het Romeinse Rijk in een of andere vorm. In Nederland is elektrische vloerverwarming woonkamer een populaire trend geworden voor zowel nieuwe als retrofitprojecten. Toch is er nog een leercurve bij veel huiseigenaars. Hoe werkt een vloerverwarmingssysteem? Wat zijn de voor- en nadelen van vloerverwarming? Hoe weet je of vloerverwarming iets voor jou is? Dat zijn de vragen die we willen beantwoorden om de leercurve te verminderen.

Hoe werkt vloerverwarming?

Traditionele verwarmingssystemen verwarmen de lucht, die vervolgens de mensen in de kamer verwarmt. Stralingsverwarmingssystemen werken door de mensen en voorwerpen in een ruimte rechtstreeks te verwarmen. Hoe warm worden verwarmde vloeren? De vloertemperatuur kan worden ingesteld tot 104° F, maar gebruikers stellen de temperatuur meestal in op een comfortabeler bereik tussen 80° F en 85° F en regelen het vanaf dat punt met een thermostaat. Deze vorm van verwarming voelt vaak aan als de warmte van de zon, omdat stralingswarmte verwarmt via warmtestraling. Hierdoor kunnen mensen zich warm voelen, zelfs wanneer de omgevingstemperatuur (luchttemperatuur) in de kamer eigenlijk koeler is. Het is hetzelfde concept als in direct zonlicht staan versus in de schaduw.

Kan vloerverwarming voordelen hebben voor jouw huis?

Ben je ooit een kamer in jouw huis binnengelopen die merkbaar kouder was? Of ben je ooit uit de douche of het bad gestapt en voelde je een koude rilling? De meeste huizen hebben deze “koude plekken” te wijten aan tegelvloeren, die van nature koud zijn, of andere factoren zoals een cementplaat, onverwarmde kruipruimte en onverwarmde garage. Als je je afvraagt: “Kan vloerverwarming een heel huis verwarmen?” Het antwoord is dat hoewel bijna alle woningen kunnen profiteren van vloerverwarming, vloerverwarming niet altijd voldoende zal zijn om als enige warmtebron te dienen.

Enkele van de meest voorkomende ruimtes voor vloerverwarming zijn badkamers, keukens, kelders en slaapkamers die boven een garage of onverwarmde ruimte liggen. Om te beslissen welk systeem van vloerverwarming geschikt is voor jouw project, moet je eerst vertrouwd zijn met de verschillende types van vloerverwarming.

Lees ook: 3 financiële voordelen van verzekeringen