Dingen die je moet weten over zonnepanelen

Zonnepanelen bevatten zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd, gemaakt van halfgeleiders (zoals silicium) die zonlicht omzetten in elektriciteit. Wanneer het licht de cellen raakt, worden de elektronen van hun atomen gescheiden en stromen ze door de cel, waardoor er elektriciteit wordt opgewekt.

Tegenwoordig kunnen zonnecellen in huishoudelijke installaties ongeveer 20% van het ontvangen zonlicht omzetten in elektriciteit, terwijl sommige commerciële systemen 40% van het zogenaamde zonne-rendement kunnen bereiken. De technologie gaat echter snel vooruit en de verwachting is dat de zonne-energie-efficiëntie navenant zal toenemen, terwijl de prijzen dalen.

Mocht je meer willen weten over dit onderwerp, dan kun je dit interview met Pelsers lezen over zijn zonne-energiebedrijf.

Lees hieronder een aantal dingen wat je moet weten over zonnepanelen.

Er zijn twee soorten zonnepanelen

Fotovoltaïsche (zonne-PV) panelen zetten zonlicht om in elektriciteit, terwijl thermische zonnepanelen water verwarmen door de warmte van de zon te absorberen en kunnen worden gebruikt om huizen of zwembaden te verwarmen.

De initiële kosten

De kosten voor de installatie van zonnepanelen zijn niet te hoog ingeschat, want ook al zijn de prijzen hoog, de terugverdientijd is vrij kort door de besparing op de elektriciteitsrekening en de overheidshulp. Woningen met zonnepanelen verkopen sneller en tegen een hogere prijs dan woningen zonder zonnepanelen.

Door de technologische vooruitgang en de toename van het aantal installaties zullen de prijzen waarschijnlijk dalen als gevolg van schaalvergroting en lagere materiaalkosten. Sinds de introductie van de zonnepanelen zijn de prijzen trouwens voortdurend gedaald: in 1977 zou één kilowatt aan zonne-energie je maar liefst 65 euro hebben gekost. Vandaag de dag kost die kilowatt 0,25 cent.

De technologie is veelzijdig

Zonnepanelen kunnen worden gebruikt op elk type gebouw, weg, brug en zelfs ruimtevaartuig en satellieten. Zonne-energie baant zich een weg naar alle aspecten van het leven: lichtgewicht, draagbare panelen zijn al aanwezig op zonneschermen voor uw ramen en kleine apparaten zoals telefoonladers.

Bovendien zijn auto’s en boten van de volgende generatie aan het updaten naar zonne-energie. Grote, lege ruimtes worden steeds vaker gebruikt voor het hosten van zonneboerderijen. De grootste bevindt zich in de Mojave-woestijn in Californië en genereert 90% van de commercieel geproduceerde zonne-energie in de wereld.

Vergunningen

Je hoeft geen bouwvergunning aan te vragen voor de installatie van zonnepanelen in eigen land, zolang jouw installatie niet meer dan 200 mm uitsteekt. Je hebt dus toestemming nodig als jouw installatie te groot is, of om andere redenen zoals plaatsing binnen beschermde locaties.

Onderhoud

Eenmaal geïnstalleerd is er bijna geen onderhoud aan het zonnepaneel nodig. Je hebt er alleen maar voor te zorgen dat ze schoon zijn en nergens in de schaduw staan. Een gekanteld dak vereist minder reiniging, omdat regen helpt om vuil te verwijderen. Bovendien hebben zonnepanelen een zeer lange levensduur. Ze hebben standaard 25 jaar garantie, maar kunnen tot 30-40 jaar meegaan.

Lees ook: 3 Goede redenen om een elektrische vierwieler te kopen