Dingen die om te overwegen voordat je slimme lichtschakelaars installeert

Als je van je oude, domme huis een slim huis maakt, is een van de beste plekken om te beginnen met verlichting. Om te beginnen kunt u het water testen met een enkele slimme lamp of een set lampen – zodat u een teen in het slimme lichtbad kunt dopen voordat u met uw hoofd in het zwembad duikt.

Als het gaat om slimme verlichting, zoals de Gira Zwart, is een van de meest naadloze en natuurlijke manieren om uw huis te upgraden met slimme schakelaars. Ze werken zoals bedoeld, zelfs als het internet uitgaat en je ze nauwelijks kunt opmerken als ze eenmaal geïnstalleerd zijn.

Voordat u all-in op smart switches gaat, zijn er echter een aantal dingen die u moet weten.

Slimme lampen, schakelaars of stekkers?

Zorg er eerst voor dat u de juiste soort slimme verlichting voor uw huis krijgt. Slimme schakelaars zijn een van de meest voorkomende opties als het gaat om slimme verlichting. U kunt ze vinden in vrijwel elke grote doos huisverzorgingswinkel.

Toch zijn slimme schakelaars niet de enige of de beste optie om uw huis te upgraden. Er zijn nog twee andere veelgebruikte soorten slimme verlichting: slimme lampen en slimme stekkers. En er is niet één maat die past bij alle antwoorden waarvoor het beste is.

Slimme lampen bijvoorbeeld, laten u niet alleen de verlichting op afstand bedienen of op een schema zetten, maar laten u vaak ook de kleur van de verlichting veranderen. Slimme stekkers houden de zaken eenvoudig, terwijl u een bestaande lamp met een gewone gloeilamp kunt ombouwen tot een lamp die u overal kunt uit- en inschakelen. Ze laten je soms ook het energieverbruik bijhouden. Beide opties worden geleverd met een plug-and-play installatie. Als u het niet leuk vindt of als u het later wilt verplaatsen, kunt u dat met weinig tot geen moeite doen.

Slimme schakelaars daarentegen zijn het bescheiden middelpunt tussen de andere twee en het meest natuurlijke om te gebruiken. Je kunt de verlichting nog steeds bedienen via de wandschakelaar zoals je altijd hebt gedaan, maar je krijgt wel een aantal extra voordelen, zoals dimmen of een pop-out-afstandsbediening waarmee je de verlichting nog steeds gemakkelijker handmatig kunt bedienen. Maar ze werken ook met bestaande verlichtingsarmaturen die misschien niet geschikt zijn voor een slimme lamp. Dat gezegd hebbende, de installatie is veel meer hands-on en permanent.

U zult moeten beslissen welke slimme verlichtingsoplossing het beste is voor uw huis. En het beste is dat u er niet slechts één hoeft te kiezen. U kunt in uw hele huis een mix en een match maken, waarbij u elk afzonderlijk licht voorziet van de meest geschikte slimme verlichtingsoptie.

Alexa, Google, Siri en meer

Bij de keuze van de slimme schakelaar moet u rekening houden met de compatibiliteit van de schakelaars. Als de smart switches die u kiest kunnen communiceren met Amazon Alexa, Google Home, HomeKit of SmartThings, zijn de mogelijkheden voor hoe u uw verlichting kunt bedienen of wat u ermee kunt doen vrijwel onbegrensd.

U zult snel merken dat de mogelijkheid om een luidspreker met Google Home of Alexa aan te zetten om “de verlichting in de huiskamer aan te zetten” vaak sneller en handiger is dan het bereiken van uw telefoon en het doorzoeken van een app. U kunt de verlichting integreren in uw ochtendroutine of u laten weten wanneer het tijd is om ’s avonds naar bed te gaan. En, een van onze favorieten is, “Hé Google, doe alle lichten uit” als we de deur uit gaan.

Zijn je lampen compatibel?

Zoals elke dimschakelaar, moet u ervoor zorgen dat uw slimme schakelaar compatibel is met de lampen die u hebt geïnstalleerd – vooral als het LED-lampen zijn. Lutron heeft bijvoorbeeld een compatibiliteitstool die u kunt gebruiken om uit te zoeken welke lampen (inclusief inbouw- en blikjesverlichting) compatibel zijn met hun schakelaars.

En, dit is een onwaarschijnlijk scenario, maar als u van plan bent om slimme lichtschakelaars te installeren voor contactdozen waarin slimme lampen (zoals Philips Hue of LIFX) zijn geïnstalleerd, zult u deze moeten vervangen door “domme” lampen.

Lees ook: Waarom zou je aan een goed doel moeten doneren?