Een huis kopen? Hier moet je rekening mee houden

Met welke factoren moet ik rekening houden voordat ik een huis of appartement koop?
Een zeer belangrijke factor bij het kopen van een woning is dat u zich duidelijk bewust bent van de juridische status van de woning. Dit betekent dat u moet controleren of het eigen grond of erfpacht is. Als uw potentiële woning in volle eigendom is, dan bent u volledig eigenaar van het perceel en het huis. Pacht zou betekenen dat u alleen de eigenaar bent van het huis maar niet van het perceel (dit is ook het geval voor appartementen). Dit betekent dat u jaarlijks een vergoeding betaalt voor het huren van het perceel. Uw makelaar kan u deze informatie verstrekken. Als u nog geen makelaar hebt kunt u Immo makelaar Almere bezoeken. Zij kunnen u hier verder mee helpen.

Dit zijn de kosten verbonden aan de aankoop van een huis of appartement

Het is de moeite om eerst bij een bank of hypotheekadviseur langs te gaan voor advies voordat u overweegt een woning te kopen om een idee te krijgen van de totale kosten. In het algemeen zal ongeveer 8% van de aankoopprijs nodig zijn om de verschillende belastingen en kosten te betalen:
– Hypotheekkosten: ongeveer 1-2%.
– Taxatierapporten (taxatie/taxatiekosten): als er een hypotheek nodig is. Kosten tussen de 400-900 euro
– Makelaarskosten: niet altijd betrokken, maar als het van toepassing is, variëren de kosten tussen de 1-2 procent van de prijs van de huis
– Notariskosten: de notaris is nodig om de verkoop en de hypotheek te registreren. Het is meestal tussen de 900-4.000 euro.

Bestaande woningen: worden meestal verkocht als ‘kosten koper (kk)’. Dit betekent dat alle bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten, voor rekening van de koper komen.

Nieuwe woningen: worden meestal verkocht als ‘vrij op naam (V.O.N.)’. Dit betekent dat de koopprijs inclusief BTW, overdrachtsbelasting en notariskosten is.

Let op: de borg op de woning bedraagt 11% van de aankoopprijs wat na vijf weken ondertekening van de koopovereenkomst betaald moet worden. Deze kan worden vervangen door een bankgarantie van een Nederlandse bank.

Zijn er nog andere kosten moet ik nog meer in overweging nemen voordat ik een huis in Nederland koop?

Bij de aankoop van een woning moet u de overdrachtsbelasting (overdrachtsbelasting) betalen, die wordt berekend op basis van een vast percentage van de met de verkoper overeengekomen verkoopprijs. Er hoeft geen overdrachtsbelasting te worden betaald als u (een deel van) een woning krijgt door echtscheiding, huwelijk of erfenis. De Nederlandse overheid heeft besloten de woningmarkt te stimuleren door de overdrachtsbelasting te verlagen tot 3%.