Geestelijke gezondheid en sport

Geestelijke gezondheid wordt gedefinieerd als “een staat van welzijn waarin het individu zich bewust is van zijn of haar capaciteiten, de normale stress van het leven aankan, productief en vruchtbaar kan werken en een bijdrage kan leveren aan zijn of haar gemeenschap”. Daarom worden geestelijke gezondheidsproblemen daarentegen gekenmerkt door veranderingen in cognitie, emotie of sociaal gedrag die gepaard gaan met angst of een verminderd functioneren.

Geestelijke gezondheid en sport

Elite atleten zijn niet immuun voor het ontwikkelen van een psychische aandoening en zijn vaak op het hoogtepunt van hun competitieve carrière in deze risicovolle jaren. Bovendien ervaren topsporters unieke stressoren die een schadelijk effect kunnen hebben op de geestelijke gezondheid, waaronder sport gerelateerde stress, blessures, ver van huis wonen en burnout. Daarom is het belangrijk om goed op je geestelijk gezondheid te letten wanneer je een actieve sporter bent. Wij raden de beste sports coach bij Mental Sports Academy aan voor de beste behandelingen.

Mentale hardheid in de sport is altijd een modewoord geweest. Er is echter voorgesteld dat geestelijke gezondheid en geestelijke hardheid tegenstrijdige concepten zijn in de wereld van de topsport. Daarom wordt mentale hardnekkigheid – “een onwrikbaar doorzettingsvermogen en overtuiging voor een bepaald doel ondanks druk of tegenslag” – al lang gewaardeerd in de sport en is het een belangrijke factor voor het bepalen van de sportresultaten en het succes. Sporters met een grotere mentale weerbaarheid gaan beter om met tegenslag en druk, hebben een grotere veerkracht om uitdagingen aan te gaan en leveren consistentere, cognitieve en fysieke prestaties in de sport. Deze koppeling motiveert coaches om een rol te spelen bij het bevorderen en beoefenen van psychologische vaardigheden die bevorderlijk zijn voor het geestelijk welzijn van sporters.

Achter de aandacht voor de uitdagingen op het gebied van de geestelijke gezondheid waar veel sporters mee te maken hebben, hebben we de aandacht verloren voor de vele positieve effecten die het beoefenen van wedstrijdsporten kan hebben op sporters. De sportomgeving bevordert een positieve ontwikkeling van de sporter door het bevorderen van het gevoel van eigenwaarde, identiteitsvorming en het gevoel van competentie, en door het aanmoedigen van positieve relaties met collega’s, leiderschapsvaardigheden, teamwork, betrokkenheid en discipline. De wederzijdse sociale steun die in de sport wordt gegeven, is ook een belangrijke factor voor de bevordering van het fysieke en mentale welzijn.

Een goede geestelijke gezondheid is niet ‘one size fits all’…

Voor sommige sporten en/of oefeningen is de activiteit die hen helpt bij het overwinnen van geestelijke gezondheidsproblemen. Terwijl het voor velen het sociale netwerk uit deze omgevingen is dat hen helpt. Binnen de sport spelen multidisciplinaire teams uit de sportwetenschappen en de geneeskunde dan ook een belangrijke rol in het bereiken van een optimale balans tussen het voorkomen van gezondheidsproblemen bij sporters en het optimaliseren van het welzijn en de prestaties. De rol van het ondersteunend personeel wordt versterkt door het feit dat wanneer mensen wel de hand in eigen boezem steken, ze liever hulp zoeken bij iemand die ze al kennen en vertrouwen. Dit is een vorm van begeleiding door vertrouwde connecties om de juiste professionele hulp te zoeken voor hun geestelijke gezondheidsproblemen.

Lees ook: Hoe kan ik het beste huisbeveiligingssysteem kopen?