Het belang van PowerPoint presentaties in de hedendaagse markt

De veel gekozen PowerPoint is niet dood. Of je je PowerPoint presentatie nu op een PC, Keynote of op een Mac laat zien – met slechte dia’s zult je publiek spijt doen krijgen van naar het komen van jouw presentatie.

We hebben allemaal te lijden gehad onder vreselijke diapresentaties met lange lijsten van onleesbare kogels, pixelvormige clip art geleverd door een spreker die zich voortdurend van het publiek afwendt om van het scherm te kunnen lezen.

In de onderstaande blog post lees je een aantal tips die je kunnen helpen om zelf een efficiënte en visuele powerpoint te maken. Voor professionele hulp kun je terecht bij PPT Academy.

Houd het eenvoudig

PowerPoint gebruikt dia’s met een horizontale of landschapsoriëntatie. De software is ontworpen als een handige manier om grafische informatie weer te geven die de spreker ondersteunt en de presentatie aanvult. De dia’s zelf zijn nooit bedoeld als “ster van de show” (de ster is natuurlijk je publiek). Mensen komen om je te horen en worden door jou en jouw boodschap ontroerd of geïnformeerd (of beide). Laat je bericht en je vermogen om een verhaal te vertellen niet ontsporen door dia’s die onnodig ingewikkeld, druk of vol zijn. Niets in je dia mag overbodig zijn – nooit. Je dia’s moeten voldoende “witte ruimte” of “negatieve ruimte” hebben. Voel je niet verplicht om lege gebieden op je dia te vullen met je logo of andere onnodige afbeeldingen of tekstvakken die niet bijdragen aan een beter begrip. Hoe minder rommel je op je dia hebt, hoe krachtiger je visuele boodschap wordt.

Beperk opsommingstekens & tekst

Je presentatie is in het belang van het publiek. Maar een publiek vervelen met kogel na kogel is voor hen van weinig nut. Dat brengt ons bij de kwestie van de tekst. De beste dia’s hebben misschien helemaal geen tekst. Dit klinkt misschien krankzinnig gezien de afhankelijkheid van tekstdia’s vandaag de dag, maar de beste PowerPoint-dia’s zullen vrijwel betekenisloos zijn zonder het verhaal (dat bent u). Vergeet niet dat de dia’s bedoeld zijn om het verhaal van de spreker te ondersteunen, niet om de spreker overbodig te maken. Veel mensen zeggen vaak zoiets als dit: “Het spijt me dat ik je presentatie heb gemist. Ik hoor dat het geweldig was. Kun je me gewoon je PowerPoint-dia’s sturen?” Maar als het goede dia’s zijn, zijn ze zonder jou van weinig nut. In plaats van een kopie van je PowerPoint-dia’s, is het veel beter om een geschreven document op te stellen dat je inhoud van de presentatie belicht en verder uitwerkt op die inhoud. Het publiek is veel beter gediend met een gedetailleerde, geschreven hand-out als afhaalmaaltijd van de presentatie dan met een kopie van je PowerPoint-presentatie. Als je een gedetailleerde hand-out of publicatie hebt voor het publiek die na je toespraak wordt uitgedeeld, hoef je je niet genoodzaakt te voelen om je PowerPoint-dia’s met veel tekst te vullen.

Lees ook: Een schoen voor elke gelegenheid: Werkschoenen die je nodig hebt