Hoe word je een chef-kok?

Kok zijn is niet voor iedereen weggelegd. Chef-koks moeten gepassioneerd, geoefend en getalenteerd zijn, en het kan soms moeilijk zijn om te weten of de culinaire kunst de carrièrekeuze is die je wilt. Neem voorbeeld aan televisiekok Ramon Beuk die hierin wel zijn passie heeft gevonden. Als je erover denkt om kok te worden, zijn hier de logistieke stappen die je moet nemen.

Zoek uit of de culinaire kunst je passie is

Of je nu een jongere bent die je volgende stap na de middelbare school probeert uit te zoeken of een persoon die vastzit in een carrière op zoek naar een nieuwe, het is belangrijk om er echt achter te komen of je gepassioneerd genoeg bent over koken om in de keuken te werken voor een lange tijd. De eerste stap is om te oefenen met koken en experimenteren in je eentje, en misschien zelfs een baan te krijgen als kok in een restaurant waar geen culinaire kunstopleiding voor nodig is.

Bepaal welk culinaire kunstprogramma het beste voor jou is

Als je eenmaal hebt besloten om de culinaire kunsten voort te zetten, is het tijd om te gaan kijken naar de verschillende soorten programma’s die er worden aangeboden. Misschien wil je je specialiseren in een soort voedsel, zoals sushi, of wil je een meer afgeronde benadering van het koken. Hoe dan ook, doe je onderzoek, en vind de school voor je.

Ga naar de culinaire kunstacademie

Als je van koken een beroep wilt maken in plaats van alleen maar een baan, moet je daadwerkelijk een opleiding krijgen. Culinaire kunstscholen vormen amateurkoks tot hoogopgeleide professionals. Je leert alle vaardigheden die je nodig hebt om te werken en een keuken te runnen, en op een top notch programma, krijg je de kans om te leren van de beste van de beste.

Stage lopen

Voor veel culinaire kunstprogramma’s kan het nodig zijn dat je stage loopt in een groot restaurant. Het is belangrijk om niet alleen te leren over verschillende culinaire methoden, maar ook om je vaardigheden aan te scherpen en te verfijnen. Werken in een echt restaurant terwijl je nog bezig bent met je opleiding zal je daarbij helpen.

Laat je certificeren

Nederland biedt gestandaardiseerde certificeringen aan voor chef-koks die zich bezighouden met de culinaire kunsten. Chef-koks die een certificeringsprogramma doorlopen, verdienen uiteindelijk 7% meer dan chef-koks die dat niet deden. Een ACF-certificering zal je helpen om betere banen te krijgen, en het zal ervoor zorgen dat je vaardigheden overeenkomen met de nationale standaard.

Zoek naar banen

Nadat je bent afgestudeerd aan een culinaire kunstopleiding, is het tijd om op zoek te gaan naar een baan. De kans dat je direct na je afstuderen in een leidinggevende functie belandt is klein tot nul, dus zorg ervoor dat je bereid bent om onderaan te beginnen en in de loop van de tijd je weg naar boven te werken.

Voortdurend leren en verbeteren van je vaardigheden

Als je ooit een executive chef wilt worden, is het belangrijk om altijd te creëren en te kijken naar de nieuwste trends. Een executive chef moet over gestandaardiseerde vaardigheden beschikken, maar wat belangrijker is, is het unieke vermogen van een chef om zijn of haar restaurant te laten opvallen in een competitieve markt.

Lees ook: Hoe krijg je een baan bij de overheid?