Tips voor ZZP’ers en Freelancers

Hallo ik ben Frederik van OP1 Raalte, ik ben een ZZP’er/Freelaner. Ik werk al 5 jaar lang voor me zelf. Een van de beste dingen aan het zelfstandig ondernemerschap is dat je over het algemeen veel flexibiliteit hebt. Moeten de kinderen na schooltijd worden opgehaald? Werkt u het liefst in het weekend en heeft u door de week een vrije dag? Als je geen baas hebt, is het veel gemakkelijker om dat allemaal te doen. Maar met die vrijheid heeft het een belangrijk nadeel – in vergelijking met het werken voor een vaste loonstrook, zal je persoonlijke financiën waarschijnlijk ingewikkelder zijn als je ZZP’er bent. Vandaar dat ik een paar tips heb opgesteld voor alle ZPP’ers.

Alle opties bekijken

Als je een ZZP’er bent moet je energie afsluiten, verzekeringen afsluiten en een heleboel andere rekeningen. Zo een contact kost een heleboel per maand, maar als je moeite doet om de goedkoopste en beste energie contract te zoeken. Kan dat jou 10 jaar lang lonen. Neem daarom altijd een kijkje op websites waar je zakelijke energie vergelijken kan.

Verzekering afsluiten

Als je plotseling voor langere tijd niet meer kunt werken, wat zou je dan doen? Of als je vandaag zou sterven, hoe zou je familie dan overleven zonder je inkomen? Niemand wil hierover nadenken, maar het is noodzakelijk om er rekening mee te houden.

Als je zelfstandig ondernemer bent, krijg je geen betaalde ziektedagen, ziekteverlof of arbeidsongeschiktheidsuitkeringen – dus je bent het aan jezelf verplicht om je te verzekeren. Bescherm uzelf met een levensverzekering die uw inkomen vervangt en uw gezin dekt voor het geval u overlijdt, of een arbeidsongeschiktheidsplan voor het geval u gewond raakt en niet meer kan werken.

LEES OOK: Voordelen van een elektrische scooter waar vaak niet aan gedacht wordt

Wilt u uw bedrijf ook beschermen? Er zijn polissen zoals een belangrijke persoonsverzekering die degenen die van cruciaal belang zijn voor een bedrijf beschermt, of een invaliditeitsverzekering die uw vaste en zakelijke uitgaven dekt in het geval u ziek wordt.

Maak een begroting

Als je zelfstandig ondernemer bent, kan het geld sporadisch binnenkomen bij verschillende klanten en het bedrag dat je verdient is waarschijnlijk elke maand anders. Dit gezegd zijnde, kunnen “gewone aankopen” zeldzaam worden of gegroepeerd worden in één grote shopping trip op momenten dat er meer geld binnenkomt (je moet bijvoorbeeld wat nieuwe kleren kopen of die grote voorraadreis naar Costco maken).